SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

bialko sfd

  • Jak dieta wegańska wpływa na sportowców?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Dzięki rozwojowi wiedzy o żywieniu i suplementacji diety weganizm nie stanowi już takiego zagrożenia dla stanu odżywienia, jak jeszcze przed dekadą. W ostatnich latach wzrosła bowiem dostępność dobrej jakości preparatów ułatwiających zbilansowanie codziennych jadłospisów, dzięki czemu dieta roślinna może zaspokoić zapotrzebowanie nawet sportowców [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1850 Data: 2022-06-03 19:09:02
  • Trening aerobowy jest często tematem sporów w kontekście spalania tkanki tłuszczowej. Dla zwolenników ciekawe może się okazać badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Charles'a Darwina w Australii. Według nich zielona herbata może znacząco zwiększyć ilość spalanego w trakcie treningu interwałowego tłuszczu. Zielona herbata a trening [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2009 Data: 2018-11-29 21:33:34
  • Kiedy mowa o pożywnym śniadaniu, to z pewnością jedną z opcji są płatki owsiane. To dzięki nim możesz rozpocząć dzień z dużą porcją błonnika, wolno trawiących się węglowodanów złożonych, a nawet odrobiną białka. Podsumowanie Jeśli chodzi o utratę wagi, to można powiedzieć, że wszystkie rodzaje płatków owsianych zapewnią sytość, ustabilizują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2732 Data: 2021-07-07 09:36:57
  • Brak odpowiedniej ilości snu, niespokojny sen czy trudności z zaśnięciem to dość powszechne problemy i dotykają wielu ludzi. Jest to frustrujące i jak się okazuje, może mieć to również wpływ na wzrost mięśni. Osoby, które prowadzą bardzo intensywny tryb życia, często nie traktują priorytetowo nocnego odpoczynku. Podsumowanie Jak widać, brak snu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4813 Data: 2021-07-29 14:53:21
  • Długowieczność i wszystkie skarby soi

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Wszystkie skarby soi Produkty sojowe są zwykle podstawą diet wegańskich i wegetariańskich. Przede wszystkim z tego powodu, że soja jako jeden z niewielu pokarmów roślinnych dostarcza w miarę wartościowego białka, niewiele odbiegającego pod względem wartości biologicznej od białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak białko to nie jedyny składnik soi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 888 Data: 2021-12-31 10:03:29
  • Chociaż napoje roślinne są świetną alternatywą dla mleka krowiego, to jednym z minusów jest brak podstawowego składnika odżywczego (znajdującego się w mleku krowim) — wapnia. Pomaga budować mocne kości i zęby oraz może zapobiegać osteoporozie w późniejszych latach. Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1181 Data: 2022-03-13 19:08:02
  • Utrzymanie zdrowej diety w szkole nie zawsze jest łatwym procederem, szczególnie gdy celem jest redukcja masy ciała. Słodkie przekąski, napoje, poczęstunki od kolegów i koleżanek nie ułatwiają walki o zdrową i ładną sylwetkę. Dostępność produktów o wysokim stopniu przetworzenia niestety nie ułatwia nam zadania. Nie tylko kalorie są ważne Wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 949 Data: 2022-10-19 08:10:32
  • Czego potrzebujemy: 140 g serka wiejskiego lekkiego - tylko granulki 1 jajko 40 g mąki ryżowej Quamtraxa w ulubionym smaku 10 g budyniu Sugar Free Pudding - ja dodałam smak waniliowy 15 g ulubionego białka - u mnie biała czekolada 100 g tartego jabłka pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jak wykonać: Serek wiejski wrzucamy na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10007 Data: 2018-11-07 09:22:39
  • Nie ulega wątpliwości, że proste metody w są często tymi najlepszymi. Wolne ciężary, ciężkie serie, wykorzystywanie podstawowych bojów, to elementy, które budują mięśnie. Zbytnie kombinowanie i skupianie się na wykorzystywaniu coraz to bardziej przekombinowanych metod nie do końca się sprawdza. Możemy wykorzystać nowoczesne urządzenia, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3175 Data: 2018-12-19 12:10:27
  • Jajka - gotowane czy surowe? Czy warto pić surowe jajka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6036 Data: 2020-05-22 11:47:08
  • Problemy ze stawami i ścięgnami to nie tylko domena osób starszych i profesjonalnych sportowców, mogą one dotknąć każdego, niezależnie od wieku, czy też poziomu aktywności. Polacy w Europie są w czołówce narodów, które zmagają się z chorobami zwyrodnieniowymi stawów. Z czego to wynika? W głównej mierze determinuje to wiek, wraz z którym spada [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2854 Data: 2021-08-17 11:00:03
  • Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 756 Data: 2023-02-08 09:36:04
  • Doping krwi zazwyczaj kojarzy się nam z wykonywaniem transfuzji, która ma na celu dostarczenie wzbogaconej tkanki do organizmu, zasobnej w tlen, jak i składniki odżywcze, mające za zadanie przyspieszyć procesy regeneracyjne, a także wspomóc wysiłek fizyczny. Podobne działanie wykazuje EPO. Aby potwierdzić tego typu doniesienia, naukowcy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7408 Data: 2018-01-27 10:46:21
  • Chcesz szybciej schudnąć? Jedz ryby!

    Artykuł
    Badania naukowe

    Wykorzystanie diety niskoenergetycznej, gdzie zapotrzebowanie dobowe jest obniżone o 30% działa skuteczniej, gdy źródłem białka jest dorsz. Naukowcy z Islandii doszli do tego typu wniosków, a badanie opublikowali w artykule, który ukazał się w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular. Badanie Celem badania było sprawdzenie, jaki wpływ na nadwagę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3574 Data: 2018-06-08 10:55:02
  • Proteinowa pianka truskawkowa

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: 50 g daktyli 25 g płatków owsianych 25 g mąki owsianej 10 g wiórków kokosowych 10 g kakao 700 g truskawek 80 g białko WPC Delicious - ja użyłam o smaku sernik/truskawka 200 g jogurtu naturalnego 30 g żelatyny Jak wykonać: Daktyle siekamy, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na około 15 minut. Odlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9355 Data: 2018-07-03 08:20:11
  • Co zamiast chleba pszennego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy).  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2873 Data: 2020-01-13 08:40:28
  • Rola flawonoidów w zdrowiu człowieka Flawonoidy zawarte w wielu roślinach działają jak przeciwutleniacze, związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek poprzez działanie wolnych rodników. Mają zdolność „włączania” enzymów, które chronią komórki. Na poziomie tkanek niektóre flawonoidy wzmacniają drobne naczynia krwionośne zwane naczyniami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1043 Data: 2021-10-10 09:27:57
  • Witamina K jest znana jako czynnik protrombinowy, niezbędny do krzepnięcia krwi. Jednak to nie wszystko. Osteoblasty (komórki, które tworzą kości) wydzielają zależne od witaminy K2 białko — osteokalcynę. Jest ono odpowiedzialne za syntezę macierzy kostnej. W ten sposób osteoblasty doprowadzają do mineralizacji macierzy kostnej. Witamina K2 a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2391 Data: 2021-10-24 12:27:42
  • Suplementacja okołotreningowa

    Artykuł
    Suplementy

    Wykorzystanie suplementacji okołotreningowej ma na celu maksymalne wsparcie organizmu w okresie przed w trakcie, jak i po zakończonym wysiłku. Ukierunkowanie suplementacji w tym okresie bywa kluczowe w kontekście regeneracji, jak i wykorzystania całego potencjału organizmu, tak aby przeprowadzić, jak najbardziej efektywny trening. Z jakich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7608 Data: 2017-10-02 09:58:57
  • Wydawać by się mogło, że ilość protein zawartych w mięsie jest ilością stałą i niezależnie od sposobu rozdrobnienia w jamie ustnej jest to białko w pełni wykorzystane przez nasz organizm, a jego trawienie rozkłada się w czasie. Jednak francuscy naukowcy przedstawili badanie, w którym sugerują, że jakość żucia mięsa będzie miała wpływ na ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1491 Data: 2018-06-12 14:32:59